Alles over sport logo Citius Altius Sanius

Doelstelling

De doelstelling voor het hardlopen is het creëren van een feedbacksysteem in oordoppen. Daarmee kunnen we lopers voorzien van auditieve instructie en feedback. Met deze informatie kunnen zij hun looptechniek aanpassen, hun prestatie verbeteren en hun risico op blessure verlagen. Daarnaast onderzoeken we gebruiksvriendelijkheid en motivatie. Het ontwerp van het feedback systeem wordt gebaseerd op bestaande wetenschappelijke literatuur en de resultaten van ons eigen onderzoek.

Wetenschappelijke uitdagingen

Een hardloper wil graag zo min mogelijk met zich mee dragen. Dat beperkt de manieren waarop feedback gepresenteerd kan worden. Bestaande hardloop apps laten de feedback vaak op het scherm zien, maar het kijken naar het scherm verstoort de loopbeweging. Wij zullen auditieve informatie via kleine oordoppen geven. Dit betekent dat er geen beweging nodig is om de informatie te verkrijgen, maar het brengt wel een extra uitdaging in het geven van goed te interpreteren informatie aan de loper.

Aanpak

Er zijn al apps die claimen feedback te geven in de echte sportsituatie. En hoewel de data nauwkeurig is, kan de effectiviteit van de feedback verbeterd worden door deze te baseren op wetenschappelijke kennis. Daarom onderzoeken wij verschillende manieren om informatie aan te bieden aan de sporter, gebaseerd op wetenschappelijke kennis, op een situatie-specifieke en gepersonaliseerde manier. We focussen ons op het hardlopen.

Uitkomsten

Op basis van onderzoek naar auditieve feedback en het vergelijken van verschillende vormen van feedback en training, ontwikkelen we een theoretisch kader voor een virtuele hardloopcoach. In samenwerking met het bedrijf Dopple, gespecialiseerd in bluetooth oordoppen, wordt het theoretisch kader geïmplementeerd in de oordoppen. Dit leidt tot een prototype van de hardloopcoach die vervolgens in het veld getest zal worden. Op dit moment werken we aan een grote lab- en veldstudie waarin we verschillende vormen van exploratief leren analyseren en een model zullen valideren. Hiermee kan de looptechniek beschreven worden met alleen de stapfrequentie, contacttijd en snelheid.

Projectpartners

Binnen dit project werken we nauw samen met Vrije Universiteit Amsterdam, TUDelft, Dopple, Noldus en PTC.

Meer informatie over feedback technologie

Nijs, A.; Roerdink, M.; Beek, P.J. Effects of acoustically paced cadence modulation on impact forces in running. (2021) Gait & Posture, 90, 234-238 https://doi.org/10.1016/j.gaitpost.2021.09.168

Nijs, A.; Roerdink, M.; Beek, P.J. Cadence Modulation in Walking and Running: Pacing Steps or Strides? Brain Sci. 2020, 10, 273. https://doi.org/10.3390/brainsci10050273

Meer weten?

  • Prof. dr. Peter J. Beek

    Faculty of Behavioural and Movement Sciences
    Vrije Universiteit Amsterdam

  • Anouk Nijs

    PhD Student