In de hitte daalt het prestatievermogen van duuratleten. Omdat warmteafgifte lastiger is door de hoge omgevingstemperatuur en hoge luchtvochtigheid, stijgt de lichaamstemperatuur. Niet alleen is bekend dat elke graad stijging van temperatuur in het lichaam de mens 1% minder efficiënt maakt, ook weten we dat hittestuwing kan leiden tot hitteletsels. Met name het hartvaatstelsel wordt zwaar belast, maar ook het zenuwstelsel en spijsverteringsstelsel. Atleten met een dwarslaesie krijgen het extra zwaar doordat warmteregulatie van het deel onder de laesie ontbreekt. Door de stijging van de omgevingstemperatuur wereldwijd is het van groot belang manieren te vinden om prestatieverlies en gezondheidsschade zoveel mogelijk te voorkomen.
Doel van het project is het monitoren en verbeteren van de thermische controle van mensen in situaties waarin de thermofysiologische regulatie een uitdaging is. Dit geldt voor:
De oplossing zoeken we in het maken van goede acclimatisatie protocollen, het ontwikkelen van innovatieve koelsystemen en de koppeling aan individuele monitoring van de doelgroep.
Onze uitdaging is om de prestatiedaling in de hitte te minimaliseren. Dat doen we door:
Als eerste zijn 24 goed getrainde mensen blootgesteld aan de hitte zoals die tijdens de spelen in Tokio wordt verwacht. Ze zijn 10 dagen achtereen aan het klimaat blootgesteld om de aanpassingen van het lichaam in kaart te brengen. Het bleek dat de lichaamsbouw samenhangt met de mate van aanpassing.
We hebben in kaart gebracht welke koelsystemen er zijn en welke het meest geschikt zijn voor sport toepassingen in de hitte. Begin 2021 wordt onderzocht of mensen met een dwarslaesie beter boven of onder de laesie gekoeld kunnen worden.
Camerabeelden van mensen tijdens inspanning worden gekoppeld aan fysiologische registraties zoals hartslagfrequentie bepalingen. Op deze manier wordt met artificial intelligence onderzocht of niet-invasieve metingen van thermische stress en vermoeidheid mogelijk zijn.
De bevindingen van het onderzoek waarbij goed getrainde mensen aan de hitte werden blootgesteld, zijn besproken met de aandeelhouders in het project en in nieuwsbrieven op een rij gezet. Nu wordt gewerkt aan publicaties in de wetenschappelijke literatuur.
Er zijn petten ontwikkeld die het hoofd koel houden, ook omdat ze optimale stralingswering hebben.
Binnen dit project werken we samen met Vrije Universiteit Amsterdam, Technische Universiteit Delft, Hogeschool van Amsterdam, Radboud Universiteit Medisch Centrum, Team Sunweb, Reade Rehabilitation, IZI Body Cooling, NOC*NSF, Watersportverbond, Sailing Innovation Centre en MyTemp.
Een actueel overzicht van publicaties met thema Oververhitting is te vinden op de pagina van Hein Daanen.